Arabiska för samla

jama3a
ﺟَﻤَﻊَ
samla – dåtid han
yajma3u
ﻳَﺠﻤَﻊُ
samla – nutid han

Det arabiska verbet för att samla skrivs ﺟَﻤَﻊَ och uttalas jama3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﻤَﻊُ och uttalas yajma3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet samla

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet samla består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs och uttalas j, mim som skrivs och uttalas m och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med samla

Alla bokstäver i samla

ﺟَﻤَﻊَ
ﺟـ
ـﻤـ
ـﻊ
 
ﺟـ
ـﻤـ
ـﻊ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
jim
j
mim
m
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för samla består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﻤَﻊَ och uttalas jama3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för samla

fa3ala blir jama3a

Vi har sett att det arabiska ordet för samla skrivs ﺟَﻤَﻊَ och uttalas jama3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är j, m och 3, blir ordet jama3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som samla

Böjningsformer av samla

dåtid
nutid
han
jama3a
ﺟَﻤَﻊَ
han - dåtid
yajma3u
ﻳَﺠﻤَﻊُ
han - nutid
hon
jama3at
ﺟَﻤَﻌَﺖ
hon - dåtid
tajma3u
ﺗَﺠﻤَﻊُ
hon - nutid
jag
jama3tu
ﺟَﻤَﻌﺖُ
jag - dåtid
'ajma3u
ﺃَﺟﻤَﻊُ
jag - nutid