Arabiska för anlända

waSala
ﻭَﺻَﻞَ
anlända – dåtid han
yaSilu
ﻳَﺼِﻞُ
anlända – nutid han

Det arabiska verbet för att anlända skrivs ﻭَﺻَﻞَ och uttalas waSala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺼِﻞُ och uttalas yaSilu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet anlända

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet anlända består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs ﻭ och uttalas w, Sad som skrivs ﺹ och uttalas S och lam som skrivs ﻝ och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med anlända

Alla bokstäver i anlända

ﻭَﺻَﻞَ
ﺻـ
ـﻞ
 
ﺻـ
ـﻞ
 
ـﻮ
ﺻـ
ـﺼـ
ـﺺ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
waw
w
Sad
S
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för anlända består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Sad som skrivs ﺹ (här som ﺻـ ) och uttalas S och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺻَﻞَ och uttalas waSala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för anlända

fa3ala blir waSala

Vi har sett att det arabiska ordet för anlända skrivs ﻭَﺻَﻞَ och uttalas waSala. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är w, S och l, blir ordet waSala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som anlända

Böjningsformer av anlända

dåtid
nutid
han
waSala
ﻭَﺻَﻞَ
han - dåtid
yaSilu
ﻳَﺼِﻞُ
han - nutid
hon
waSalat
ﻭَﺻَﻠَﺖ
hon - dåtid
taSilu
ﺗَﺼِﻞُ
hon - nutid
jag
waSaltu
ﻭَﺻَﻠﺖُ
jag - dåtid
'aSilu
ﺃَﺻِﻞُ
jag - nutid