Arabiska för skriva

kataba
ﻛَﺘَﺐَ
skriva – dåtid han
yaktubu
ﻳَﻜﺘُﺐُ
skriva – nutid han

Det arabiska verbet för att skriva skrivs ﻛَﺘَﺐَ och uttalas kataba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻜﺘُﺐُ och uttalas yaktubu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet skriva

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet skriva består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs och uttalas k, ta som skrivs och uttalas t och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med skriva

Alla bokstäver i skriva

ﻛَﺘَﺐَ
ﻛـ
ـﺘـ
ـﺐ
 
ﻛـ
ـﺘـ
ـﺐ
 
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
kaf
k
ta
t
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för skriva består av: Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺐ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻛَﺘَﺐَ och uttalas kataba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för skriva

fa3ala blir kataba

Vi har sett att det arabiska ordet för skriva skrivs ﻛَﺘَﺐَ och uttalas kataba. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är k, t och b, blir ordet kataba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som skriva

Böjningsformer av skriva

dåtid
nutid
han
kataba
ﻛَﺘَﺐَ
han - dåtid
yaktubu
ﻳَﻜﺘُﺐُ
han - nutid
hon
katabat
ﻛَﺘَﺒَﺖ
hon - dåtid
taktubu
ﺗَﻜﺘُﺐُ
hon - nutid
jag
katabtu
ﻛَﺘَﺒﺖُ
jag - dåtid
'aktubu
ﺃَﻛﺘُﺐُ
jag - nutid