Arabiska för brevväxla

takaataba
ﺗَﻜَﺎﺗَﺐَ
brevväxla – dåtid han
yatakaatabu
ﻳَﺘَﻜَﺎﺗَﺐُ
brevväxla – nutid han

Det arabiska verbet för att brevväxla skrivs ﺗَﻜَﺎﺗَﺐَ och uttalas takaataba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘَﻜَﺎﺗَﺐُ och uttalas yatakaatabu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet brevväxla består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs ﻙ och uttalas k, ta som skrivs ﺕ och uttalas t och beh som skrivs ﺏ och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med brevväxla

Alla bokstäver i brevväxla

ﺗَﻜَﺎﺗَﺐَ
ﺗـ
ـﻜـ
ـﺎ
ﺗـ
ـﺐ
 
ﺗـ
ـﻜـ
ـﺎ
ﺗـ
ـﺐ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ـﺎ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
ta
t
kaf
k
alef
ta
t
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för brevväxla består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ـﻜـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺐ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﻜَﺎﺗَﺐَ och uttalas takaataba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för brevväxla

tafaa3ala blir takaataba

Vi har sett att det arabiska ordet för brevväxla skrivs ﺗَﻜَﺎﺗَﺐَ och uttalas takaataba. Ordet följer mönstret verb form 6. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen tafaa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är tafaa3ala och ordets rotbokstäver är k, t och b, blir ordet takaataba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som brevväxla

Böjningsformer av brevväxla

dåtid
nutid
han
takaataba
ﺗَﻜَﺎﺗَﺐَ
han - dåtid
yatakaatabu
ﻳَﺘَﻜَﺎﺗَﺐُ
han - nutid
hon
takaatabat
ﺗَﻜَﺎﺗَﺒَﺖ
hon - dåtid
tatakaatabu
ﺗَﺘَﻜَﺎﺗَﺐُ
hon - nutid
jag
takaatabtu
ﺗَﻜَﺎﺗَﺒﺖُ
jag - dåtid
'atakaatabu
ﺃَﺗَﻜَﺎﺗَﺐُ
jag - nutid