Arabiska för hända

Hadatha
ﺣَﺪَﺙَ
hända – dåtid han
yaHduthu
ﻳَﺤﺪُﺙُ
hända – nutid han

Det arabiska verbet för att hända skrivs ﺣَﺪَﺙَ och uttalas Hadatha i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺤﺪُﺙُ och uttalas yaHduthu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet hända

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet hända består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, dal som skrivs och uttalas d och tha som skrivs och uttalas th. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med hända

Alla bokstäver i hända

ﺣَﺪَﺙَ
ﺣـ
ـﺪ
 
ﺣـ
ـﺪ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ـﺪ
ﺛـ
ـﺜـ
ـﺚ
 
Ha
H
dal
d
tha
th
 
 
Det arabiska ordet för hända består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven tha som skrivs ﺙ och uttalas th och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﺪَﺙَ och uttalas Hadatha.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för hända

fa3ala blir Hadatha

Vi har sett att det arabiska ordet för hända skrivs ﺣَﺪَﺙَ och uttalas Hadatha. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är H, d och th, blir ordet Hadatha.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som hända

Böjningsformer av hända

dåtid
nutid
han
Hadatha
ﺣَﺪَﺙَ
han - dåtid
yaHduthu
ﻳَﺤﺪُﺙُ
han - nutid
hon
Hadathat
ﺣَﺪَﺛَﺖ
hon - dåtid
taHduthu
ﺗَﺤﺪُﺙُ
hon - nutid
jag
Hadathtu
ﺣَﺪَﺛﺖُ
jag - dåtid
'aHduthu
ﺃَﺣﺪُﺙُ
jag - nutid