Arabiska för prata

takallama
ﺗَﻜَﻠَّﻢَ
prata – dåtid han
yatakallamu
ﻳَﺘَﻜَﻠَّﻢُ
prata – nutid han

Det arabiska verbet för att prata skrivs ﺗَﻜَﻠَّﻢَ och uttalas takallama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘَﻜَﻠَّﻢُ och uttalas yatakallamu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet prata

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet prata består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs och uttalas k, lam som skrivs och uttalas l och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med prata

Alla bokstäver i prata

ﺗَﻜَﻠَّﻢَ
ﺗـ
ـﻜـ
ـﻠـ
ـﻢ
 
ﺗـ
ـﻜـ
ـﻠـ
ـﻢ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
ta
t
kaf
k
lam
l
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för prata består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ـﻜـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﻜَﻠَّﻢَ och uttalas takallama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för prata

tafa33ala blir takallama

Vi har sett att det arabiska ordet för prata skrivs ﺗَﻜَﻠَّﻢَ och uttalas takallama. Ordet följer mönstret verb form 5. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen tafa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är tafa33ala och ordets rotbokstäver är k, l och m, blir ordet takallama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som prata

Böjningsformer av prata

dåtid
nutid
han
takallama
ﺗَﻜَﻠَّﻢَ
han - dåtid
yatakallamu
ﻳَﺘَﻜَﻠَّﻢُ
han - nutid
hon
takallamat
ﺗَﻜَﻠَّﻤَﺖ
hon - dåtid
tatakallamu
ﺗَﺘَﻜَﻠَّﻢُ
hon - nutid
jag
takallamtu
ﺗَﻜَﻠَّﻤﺖُ
jag - dåtid
'atakallamu
ﺃَﺗَﻜَﻠَّﻢُ
jag - nutid