Arabiska för placera

waDa3a
ﻭَﺿَﻊَ
placera – dåtid han
yaDa3u
ﻳَﻀَﻊُ
placera – nutid han

Det arabiska verbet för att placera skrivs ﻭَﺿَﻊَ och uttalas waDa3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻀَﻊُ och uttalas yaDa3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet placera

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet placera består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, Dad som skrivs och uttalas D och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med placera

Alla bokstäver i placera

ﻭَﺿَﻊَ
ﺿـ
ـﻊ
 
ﺿـ
ـﻊ
 
ـﻮ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
waw
w
Dad
D
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för placera består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺿَﻊَ och uttalas waDa3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för placera

fa3ala blir waDa3a

Vi har sett att det arabiska ordet för placera skrivs ﻭَﺿَﻊَ och uttalas waDa3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är w, D och 3, blir ordet waDa3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som placera

Böjningsformer av placera

dåtid
nutid
han
waDa3a
ﻭَﺿَﻊَ
han - dåtid
yaDa3u
ﻳَﻀَﻊُ
han - nutid
hon
waDa3at
ﻭَﺿَﻌَﺖ
hon - dåtid
taDa3u
ﺗَﻀَﻊُ
hon - nutid
jag
waDa3tu
ﻭَﺿَﻌﺖُ
jag - dåtid
'aDa3u
ﺃَﺿَﻊُ
jag - nutid