Arabiska för bo

sakana
ﺳَﻜَﻦَ
bo – dåtid han
yaskunu
ﻳَﺴﻜُﻦُ
bo – nutid han

Det arabiska verbet för att bo skrivs ﺳَﻜَﻦَ och uttalas sakana i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺴﻜُﻦُ och uttalas yaskunu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet bo

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet bo består av de arabiska bokstäverna sin som skrivs och uttalas s, kaf som skrivs och uttalas k och nun som skrivs och uttalas n. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med bo

Alla bokstäver i bo

ﺳَﻜَﻦَ
ﺳـ
ـﻜـ
ـﻦ
 
ﺳـ
ـﻜـ
ـﻦ
 
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
 
sin
s
kaf
k
nun
n
 
 
Det arabiska ordet för bo består av: Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ـﻜـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ـﻦ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺳَﻜَﻦَ och uttalas sakana.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för bo

fa3ala blir sakana

Vi har sett att det arabiska ordet för bo skrivs ﺳَﻜَﻦَ och uttalas sakana. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är s, k och n, blir ordet sakana.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som bo

Böjningsformer av bo

dåtid
nutid
han
sakana
ﺳَﻜَﻦَ
han - dåtid
yaskunu
ﻳَﺴﻜُﻦُ
han - nutid
hon
sakanat
ﺳَﻜَﻨَﺖ
hon - dåtid
taskunu
ﺗَﺴﻜُﻦُ
hon - nutid
jag
sakantu
ﺳَﻜَﻨﺖُ
jag - dåtid
'askunu
ﺃَﺳﻜُﻦُ
jag - nutid