Arabiska för gifta

tazawwaja
ﺗَﺰَﻭَّﺝَ
gifta – dåtid han
yatazawwaju
ﻳَﺘَﺰَﻭَّﺝُ
gifta – nutid han

Det arabiska verbet för att gifta skrivs ﺗَﺰَﻭَّﺝَ och uttalas tazawwaja i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘَﺰَﻭَّﺝُ och uttalas yatazawwaju. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet gifta

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet gifta består av de arabiska bokstäverna zayn som skrivs och uttalas z, waw som skrivs och uttalas w och jim som skrivs och uttalas j. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med gifta

Alla bokstäver i gifta

ﺗَﺰَﻭَّﺝَ
ﺗـ
ـﺰ
 
ﺗـ
ـﺰ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺰ
ـﻮ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
 
ta
t
zayn
z
waw
w
jim
j
 
 
Det arabiska ordet för gifta består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ (här som ـﺰ ) och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺰَﻭَّﺝَ och uttalas tazawwaja.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för gifta

tafa33ala blir tazawwaja

Vi har sett att det arabiska ordet för gifta skrivs ﺗَﺰَﻭَّﺝَ och uttalas tazawwaja. Ordet följer mönstret verb form 5. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen tafa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är tafa33ala och ordets rotbokstäver är z, w och j, blir ordet tazawwaja.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som gifta

Böjningsformer av gifta

dåtid
nutid
han
tazawwaja
ﺗَﺰَﻭَّﺝَ
han - dåtid
yatazawwaju
ﻳَﺘَﺰَﻭَّﺝُ
han - nutid
hon
tazawwajat
ﺗَﺰَﻭَّﺟَﺖ
hon - dåtid
tatazawwaju
ﺗَﺘَﺰَﻭَّﺝُ
hon - nutid
jag
tazawwajtu
ﺗَﺰَﻭَّﺟﺖُ
jag - dåtid
'atazawwaju
ﺃَﺗَﺰَﻭَّﺝُ
jag - nutid