Arabiska för göra

fa3ala
ﻓَﻌَﻞَ
göra – dåtid han
yaf3alu
ﻳَﻔﻌَﻞُ
göra – nutid han

Det arabiska verbet för att göra skrivs ﻓَﻌَﻞَ och uttalas fa3ala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔﻌَﻞُ och uttalas yaf3alu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet göra

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet göra består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, ayn som skrivs och uttalas 3 och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med göra

Alla bokstäver i göra

ﻓَﻌَﻞَ
ﻓـ
ـﻌـ
ـﻞ
 
ﻓـ
ـﻌـ
ـﻞ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
fa
f
ayn
3
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för göra består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻌـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﻌَﻞَ och uttalas fa3ala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för göra

fa3ala blir fa3ala

Vi har sett att det arabiska ordet för göra skrivs ﻓَﻌَﻞَ och uttalas fa3ala. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är f, 3 och l, blir ordet fa3ala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som göra

Böjningsformer av göra

dåtid
nutid
han
fa3ala
ﻓَﻌَﻞَ
han - dåtid
yaf3alu
ﻳَﻔﻌَﻞُ
han - nutid
hon
fa3alat
ﻓَﻌَﻠَﺖ
hon - dåtid
taf3alu
ﺗَﻔﻌَﻞُ
hon - nutid
jag
fa3altu
ﻓَﻌَﻠﺖُ
jag - dåtid
'af3alu
ﺃَﻓﻌَﻞُ
jag - nutid