Arabiska för lägga ner

wada3a
ﻭَﺩَﻉَ
lägga ner – dåtid han
yada3u
ﻳَﺪَﻉُ
lägga ner – nutid han

Det arabiska verbet för att lägga ner skrivs ﻭَﺩَﻉَ och uttalas wada3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺪَﻉُ och uttalas yada3u. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet lägga ner

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet lägga ner består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, dal som skrivs och uttalas d och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med lägga ner

Alla bokstäver i lägga ner

ﻭَﺩَﻉَ
 
 
ـﻮ
ـﺪ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
waw
w
dal
d
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för lägga ner består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺩَﻉَ och uttalas wada3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för lägga ner

fa3ala blir wada3a

Vi har sett att det arabiska ordet för lägga ner skrivs ﻭَﺩَﻉَ och uttalas wada3a. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är w, d och 3, blir ordet wada3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som lägga ner

Böjningsformer av lägga ner

dåtid
nutid
han
wada3a
ﻭَﺩَﻉَ
han - dåtid
yada3u
ﻳَﺪَﻉُ
han - nutid
hon
wada3at
ﻭَﺩَﻋَﺖ
hon - dåtid
tada3u
ﺗَﺪَﻉُ
hon - nutid
jag
wada3tu
ﻭَﺩَﻋﺖُ
jag - dåtid
'ada3u
ﺃَﺩَﻉُ
jag - nutid