Arabiska för grå

ramaadiyy
ﺭَﻣَﺎﺩِﻱّ
grå – maskulinum singular

Det arabiska ordet för grå uttalas ramaadiyy och skrivs ﺭَﻣَﺎﺩِﻱّ.

Om ljudfilerna

Förutom grundformen finns grå i:

ramaadiyya
ﺭَﻣَﺎﺩِﻳَّﺔ
grå – femininum singular
Kategori: färger
Ordklass: adjektiv. Mönster: verbalnomen

Så används ordet grå

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet grå består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs och uttalas r, mim som skrivs och uttalas m och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med grå

Alla bokstäver i grå

ﺭَﻣَﺎﺩِﻱّ
ﻣـ
ـﺎ
 
ﻣـ
ـﺎ
 
ـﺮ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ـﺎ
ـﺪ
ﻳـ
ـﻴـ
ـﻲ
 
ra
r
mim
m
alef
dal
d
ya
y
 
 
Det arabiska ordet för grå består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ﻣـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven ya som skrivs ﻱ och uttalas y. Ordet skrivs därför ﺭَﻣَﺎﺩِﻱّ och uttalas ramaadiyy.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för grå

fa3aal blir ramaadiyy

Vi har sett att det arabiska ordet för grå skrivs ﺭَﻣَﺎﺩِﻱّ och uttalas ramaadiyy. Ordet följer mönstret verbalnomen form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3aal där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3aal och ordets rotbokstäver är r, m och d, blir ordet ramaadiyy.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som grå