Arabiska för veta

3alima
ﻋَﻠِﻢَ
veta – dåtid han
ya3lamu
ﻳَﻌﻠَﻢُ
veta – nutid han

Det arabiska verbet för att veta skrivs ﻋَﻠِﻢَ och uttalas 3alima i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﻠَﻢُ och uttalas ya3lamu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet veta består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, lam som skrivs och uttalas l och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med veta

Alla bokstäver i veta

ﻋَﻠِﻢَ
ﻋـ
ـﻠـ
ـﻢ
 
ﻋـ
ـﻠـ
ـﻢ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
ayn
3
lam
l
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för veta består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﻠِﻢَ och uttalas 3alima.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för veta

fa3ila blir 3alima

Vi har sett att det arabiska ordet för veta skrivs ﻋَﻠِﻢَ och uttalas 3alima. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är 3, l och m, blir ordet 3alima.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som veta

Böjningsformer av veta

dåtid
nutid
han
3alima
ﻋَﻠِﻢَ
han - dåtid
ya3lamu
ﻳَﻌﻠَﻢُ
han - nutid
hon
3alimat
ﻋَﻠِﻤَﺖ
hon - dåtid
ta3lamu
ﺗَﻌﻠَﻢُ
hon - nutid
jag
3alimtu
ﻋَﻠِﻤﺖُ
jag - dåtid
'a3lamu
ﺃَﻋﻠَﻢُ
jag - nutid