Arabiska för sakna

3adima
ﻋَﺪِﻡَ
sakna – dåtid han
ya3damu
ﻳَﻌﺪَﻡُ
sakna – nutid han

Det arabiska verbet för att sakna skrivs ﻋَﺪِﻡَ och uttalas 3adima i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﺪَﻡُ och uttalas ya3damu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet sakna består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, dal som skrivs och uttalas d och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med sakna

Alla bokstäver i sakna

ﻋَﺪِﻡَ
ﻋـ
ـﺪ
 
ﻋـ
ـﺪ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺪ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
ayn
3
dal
d
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för sakna består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﺪِﻡَ och uttalas 3adima.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för sakna

fa3ila blir 3adima

Vi har sett att det arabiska ordet för sakna skrivs ﻋَﺪِﻡَ och uttalas 3adima. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är 3, d och m, blir ordet 3adima.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som sakna

Böjningsformer av sakna

dåtid
nutid
han
3adima
ﻋَﺪِﻡَ
han - dåtid
ya3damu
ﻳَﻌﺪَﻡُ
han - nutid
hon
3adimat
ﻋَﺪِﻣَﺖ
hon - dåtid
ta3damu
ﺗَﻌﺪَﻡُ
hon - nutid
jag
3adimtu
ﻋَﺪِﻣﺖُ
jag - dåtid
'a3damu
ﺃَﻋﺪَﻡُ
jag - nutid