Arabiska för gå in

dakhala
ﺩَﺧَﻞَ
gå in – dåtid han
yadkhulu
ﻳَﺪﺧُﻞُ
gå in – nutid han

Det arabiska verbet för att gå in skrivs ﺩَﺧَﻞَ och uttalas dakhala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺪﺧُﻞُ och uttalas yadkhulu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet gå in

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet gå in består av de arabiska bokstäverna dal som skrivs och uttalas d, kha som skrivs och uttalas kh och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med gå in

Alla bokstäver i gå in

ﺩَﺧَﻞَ
ﺧـ
ـﻞ
 
ﺧـ
ـﻞ
 
ـﺪ
ﺧـ
ـﺨـ
ـﺦ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
dal
d
kha
kh
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för gå in består av: Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kha som skrivs ﺥ (här som ﺧـ ) och uttalas kh och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺩَﺧَﻞَ och uttalas dakhala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Böjningsformer av gå in

dåtid
nutid
han
dakhala
ﺩَﺧَﻞَ
han - dåtid
yadkhulu
ﻳَﺪﺧُﻞُ
han - nutid
hon
dakhalat
ﺩَﺧَﻠَﺖ
hon - dåtid
tadkhulu
ﺗَﺪﺧُﻞُ
hon - nutid
jag
dakhaltu
ﺩَﺧَﻠﺖُ
jag - dåtid
'adkhulu
ﺃَﺩﺧُﻞُ
jag - nutid