Arabiska för sitta

jalasa
ﺟَﻠَﺲَ
sitta – dåtid han
yajlisu
ﻳَﺠﻠِﺲُ
sitta – nutid han

Det arabiska verbet för att sitta skrivs ﺟَﻠَﺲَ och uttalas jalasa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺠﻠِﺲُ och uttalas yajlisu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet sitta

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet sitta består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs ﺝ och uttalas j, lam som skrivs ﻝ och uttalas l och sin som skrivs ﺱ och uttalas s. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med sitta

Alla bokstäver i sitta

ﺟَﻠَﺲَ
ﺟـ
ـﻠـ
ـﺲ
 
ﺟـ
ـﻠـ
ـﺲ
 
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
 
jim
j
lam
l
sin
s
 
 
Det arabiska ordet för sitta består av: Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ـﺲ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺟَﻠَﺲَ och uttalas jalasa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för sitta

fa3ala blir jalasa

Vi har sett att det arabiska ordet för sitta skrivs ﺟَﻠَﺲَ och uttalas jalasa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är j, l och s, blir ordet jalasa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som sitta

Böjningsformer av sitta

dåtid
nutid
han
jalasa
ﺟَﻠَﺲَ
han - dåtid
yajlisu
ﻳَﺠﻠِﺲُ
han - nutid
hon
jalasat
ﺟَﻠَﺴَﺖ
hon - dåtid
tajlisu
ﺗَﺠﻠِﺲُ
hon - nutid
jag
jalastu
ﺟَﻠَﺴﺖُ
jag - dåtid
'ajlisu
ﺃَﺟﻠِﺲُ
jag - nutid