Arabiska för rotera

dawwara
ﺩَﻭَّﺭَ
rotera – dåtid han
yudawwiru
ﻳُﺪَﻭِّﺭُ
rotera – nutid han

Det arabiska verbet för att rotera skrivs ﺩَﻭَّﺭَ och uttalas dawwara i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺪَﻭِّﺭُ och uttalas yudawwiru. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet rotera består av de arabiska bokstäverna dal som skrivs och uttalas d, waw som skrivs och uttalas w och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med rotera

Alla bokstäver i rotera

ﺩَﻭَّﺭَ
 
 
ـﺪ
ـﻮ
ـﺮ
 
dal
d
waw
w
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för rotera består av: Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺩَﻭَّﺭَ och uttalas dawwara.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för rotera

fa33ala blir dawwara

Vi har sett att det arabiska ordet för rotera skrivs ﺩَﻭَّﺭَ och uttalas dawwara. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är d, w och r, blir ordet dawwara.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som rotera

Böjningsformer av rotera

dåtid
nutid
han
dawwara
ﺩَﻭَّﺭَ
han - dåtid
yudawwiru
ﻳُﺪَﻭِّﺭُ
han - nutid
hon
dawwarat
ﺩَﻭَّﺭَﺕ
hon - dåtid
tudawwiru
ﺗُﺪَﻭِّﺭُ
hon - nutid
jag
dawwartu
ﺩَﻭَّﺭﺕُ
jag - dåtid
'udawwiru
ﺃُﺩَﻭِّﺭُ
jag - nutid