Arabiska för skela

Hawila
ﺣَﻮِﻝَ
skela – dåtid han
yaHwalu
ﻳَﺤﻮَﻝُ
skela – nutid han

Det arabiska verbet för att skela skrivs ﺣَﻮِﻝَ och uttalas Hawila i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺤﻮَﻝُ och uttalas yaHwalu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet skela består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs ﺡ och uttalas H, waw som skrivs ﻭ och uttalas w och lam som skrivs ﻝ och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med skela

Alla bokstäver i skela

ﺣَﻮِﻝَ
ﺣـ
ـﻮ
 
ﺣـ
ـﻮ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ـﻮ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
Ha
H
waw
w
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för skela består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven waw som skrivs ﻭ (här som ـﻮ ) och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﻮِﻝَ och uttalas Hawila.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för skela

fa3ila blir Hawila

Vi har sett att det arabiska ordet för skela skrivs ﺣَﻮِﻝَ och uttalas Hawila. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är H, w och l, blir ordet Hawila.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som skela

Böjningsformer av skela

dåtid
nutid
han
Hawila
ﺣَﻮِﻝَ
han - dåtid
yaHwalu
ﻳَﺤﻮَﻝُ
han - nutid
hon
Hawilat
ﺣَﻮِﻟَﺖ
hon - dåtid
taHwalu
ﺗَﺤﻮَﻝُ
hon - nutid
jag
Hawiltu
ﺣَﻮِﻟﺖُ
jag - dåtid
'aHwalu
ﺃَﺣﻮَﻝُ
jag - nutid