Arabiska för styra

wajjaha
ﻭَﺟَّﻪَ
styra – dåtid han
yuwajjihu
ﻳُﻮَﺟِّﻪُ
styra – nutid han

Det arabiska verbet för att styra skrivs ﻭَﺟَّﻪَ och uttalas wajjaha i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻮَﺟِّﻪُ och uttalas yuwajjihu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet styra

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet styra består av de arabiska bokstäverna waw som skrivs och uttalas w, jim som skrivs och uttalas j och ha som skrivs och uttalas h. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med styra

Alla bokstäver i styra

ﻭَﺟَّﻪَ
ﺟـ
ـﻪ
 
ﺟـ
ـﻪ
 
ـﻮ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ﻫـ
ـﻬـ
ـﻪ
 
waw
w
jim
j
ha
h
 
 
Det arabiska ordet för styra består av: Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ha som skrivs ﻩ (här som ـﻪ ) och uttalas h och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻭَﺟَّﻪَ och uttalas wajjaha.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för styra

fa33ala blir wajjaha

Vi har sett att det arabiska ordet för styra skrivs ﻭَﺟَّﻪَ och uttalas wajjaha. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är w, j och h, blir ordet wajjaha.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som styra

Böjningsformer av styra

dåtid
nutid
han
wajjaha
ﻭَﺟَّﻪَ
han - dåtid
yuwajjihu
ﻳُﻮَﺟِّﻪُ
han - nutid
hon
wajjahat
ﻭَﺟَّﻬَﺖ
hon - dåtid
tuwajjihu
ﺗُﻮَﺟِّﻪُ
hon - nutid
jag
wajjahtu
ﻭَﺟَّﻬﺖُ
jag - dåtid
'uwajjihu
ﺃُﻭَﺟِّﻪُ
jag - nutid