Arabiska för glömma

nasiya
ﻧَﺴِﻲَ
glömma – dåtid han
yansaa
ﻳَﻨﺴَﻰ
glömma – nutid han

Det arabiska verbet för att glömma skrivs ﻧَﺴِﻲَ och uttalas nasiya i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻨﺴَﻰ och uttalas yansaa. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet glömma

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet glömma består av de arabiska bokstäverna nun som skrivs och uttalas n, sin som skrivs och uttalas s och ya som skrivs och uttalas y. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med glömma

Alla bokstäver i glömma

ﻧَﺴِﻲَ
ﻧـ
ـﺴـ
ـﻲ
 
ﻧـ
ـﺴـ
ـﻲ
 
ﻧـ
ـﻨـ
ـﻦ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﻳـ
ـﻴـ
ـﻲ
 
nun
n
sin
s
ya
y
 
 
Det arabiska ordet för glömma består av: Bokstaven nun som skrivs ﻥ (här som ﻧـ ) och uttalas n och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ـﺴـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven ya som skrivs ﻱ (här som ـﻲ ) och uttalas y och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻧَﺴِﻲَ och uttalas nasiya.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för glömma

fa3ila blir nasiya

Vi har sett att det arabiska ordet för glömma skrivs ﻧَﺴِﻲَ och uttalas nasiya. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är n, s och y, blir ordet nasiya.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som glömma

Böjningsformer av glömma

dåtid
nutid
han
nasiya
ﻧَﺴِﻲَ
han - dåtid
yansaa
ﻳَﻨﺴَﻰ
han - nutid
hon
nasiyat
ﻧَﺴِﻴَﺖ
hon - dåtid
tansaa
ﺗَﻨﺴَﻰ
hon - nutid
jag
nasiitu
ﻧَﺴِﻴﺖُ
jag - dåtid
'ansaa
ﺃَﻧﺴَﻰ
jag - nutid