Arabiska för stiga

Sa3ida
ﺻَﻌِﺪَ
stiga – dåtid han
yaS3adu
ﻳَﺼﻌَﺪُ
stiga – nutid han

Det arabiska verbet för att stiga skrivs ﺻَﻌِﺪَ och uttalas Sa3ida i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺼﻌَﺪُ och uttalas yaS3adu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet stiga

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet stiga består av de arabiska bokstäverna Sad som skrivs och uttalas S, ayn som skrivs och uttalas 3 och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med stiga

Alla bokstäver i stiga

ﺻَﻌِﺪَ
ﺻـ
ـﻌـ
ـﺪ
 
ﺻـ
ـﻌـ
ـﺪ
 
ﺻـ
ـﺼـ
ـﺺ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺪ
 
Sad
S
ayn
3
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för stiga består av: Bokstaven Sad som skrivs ﺹ (här som ﺻـ ) och uttalas S och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻌـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺻَﻌِﺪَ och uttalas Sa3ida.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för stiga

fa3ila blir Sa3ida

Vi har sett att det arabiska ordet för stiga skrivs ﺻَﻌِﺪَ och uttalas Sa3ida. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är S, 3 och d, blir ordet Sa3ida.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som stiga

Böjningsformer av stiga

dåtid
nutid
han
Sa3ida
ﺻَﻌِﺪَ
han - dåtid
yaS3adu
ﻳَﺼﻌَﺪُ
han - nutid
hon
Sa3idat
ﺻَﻌِﺪَﺕ
hon - dåtid
taS3adu
ﺗَﺼﻌَﺪُ
hon - nutid
jag
Sa3idtu
ﺻَﻌِﺪﺕُ
jag - dåtid
'aS3adu
ﺃَﺻﻌَﺪُ
jag - nutid