Arabiska för hacka

qaTTa3a
ﻗَﻄَّﻊَ
hacka – dåtid han
yuqaTTi3u
ﻳُﻘَﻄِّﻊُ
hacka – nutid han

Det arabiska verbet för att hacka skrivs ﻗَﻄَّﻊَ och uttalas qaTTa3a i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻘَﻄِّﻊُ och uttalas yuqaTTi3u. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet hacka

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet hacka består av de arabiska bokstäverna qaf som skrivs och uttalas q, Ta som skrivs och uttalas T och ayn som skrivs och uttalas 3. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med hacka

Alla bokstäver i hacka

ﻗَﻄَّﻊَ
ﻗـ
ـﻄـ
ـﻊ
 
ﻗـ
ـﻄـ
ـﻊ
 
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
ﻃـ
ـﻄـ
ـﻂ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
 
qaf
q
Ta
T
ayn
3
 
 
Det arabiska ordet för hacka består av: Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ﻗـ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ta som skrivs ﻁ (här som ـﻄـ ) och uttalas T och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻊ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻗَﻄَّﻊَ och uttalas qaTTa3a.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för hacka

fa33ala blir qaTTa3a

Vi har sett att det arabiska ordet för hacka skrivs ﻗَﻄَّﻊَ och uttalas qaTTa3a. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är q, T och 3, blir ordet qaTTa3a.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som hacka

Böjningsformer av hacka

dåtid
nutid
han
qaTTa3a
ﻗَﻄَّﻊَ
han - dåtid
yuqaTTi3u
ﻳُﻘَﻄِّﻊُ
han - nutid
hon
qaTTa3at
ﻗَﻄَّﻌَﺖ
hon - dåtid
tuqaTTi3u
ﺗُﻘَﻄِّﻊُ
hon - nutid
jag
qaTTa3tu
ﻗَﻄَّﻌﺖُ
jag - dåtid
'uqaTTi3u
ﺃُﻗَﻄِّﻊُ
jag - nutid