Arabiska för undersöka

ista3raDa
ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺽَ
undersöka – dåtid han
yasta3riDu
ﻳَﺴﺘَﻌﺮِﺽُ
undersöka – nutid han

Det arabiska verbet för att undersöka skrivs ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺽَ och uttalas ista3raDa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺴﺘَﻌﺮِﺽُ och uttalas yasta3riDu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet undersöka består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, ra som skrivs och uttalas r och Dad som skrivs och uttalas D. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med undersöka

Alla bokstäver i undersöka

ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺽَ
ﺳـ
ـﺘـ
ـﻌـ
ـﺮ
 
ﺳـ
ـﺘـ
ـﻌـ
ـﺮ
 
ـﺎ
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺮ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
 
alef
sin
s
ta
t
ayn
3
ra
r
Dad
D
 
 
Det arabiska ordet för undersöka består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ـﻌـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺽَ och uttalas ista3raDa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för undersöka

istaf3ala blir ista3raDa

Vi har sett att det arabiska ordet för undersöka skrivs ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺽَ och uttalas ista3raDa. Ordet följer mönstret verb form 10. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen istaf3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är istaf3ala och ordets rotbokstäver är 3, r och D, blir ordet ista3raDa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som undersöka

Böjningsformer av undersöka

dåtid
nutid
han
ista3raDa
ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺽَ
han - dåtid
yasta3riDu
ﻳَﺴﺘَﻌﺮِﺽُ
han - nutid
hon
ista3raDat
ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺿَﺖ
hon - dåtid
tasta3riDu
ﺗَﺴﺘَﻌﺮِﺽُ
hon - nutid
jag
ista3raDtu
ﺍِﺳﺘَﻌﺮَﺿﺖُ
jag - dåtid
'asta3riDu
ﺃَﺳﺘَﻌﺮِﺽُ
jag - nutid