Arabiska för undvika

'a3raDa
ﺃَﻋﺮَﺽَ
undvika – dåtid han
yu3riDu
ﻳُﻌﺮِﺽُ
undvika – nutid han

Det arabiska verbet för att undvika skrivs ﺃَﻋﺮَﺽَ och uttalas 'a3raDa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻌﺮِﺽُ och uttalas yu3riDu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet undvika består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs ﻉ och uttalas 3, ra som skrivs ﺭ och uttalas r och Dad som skrivs ﺽ och uttalas D. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med undvika

Alla bokstäver i undvika

ﺃَﻋﺮَﺽَ
ﻋـ
ـﺮ
 
ﻋـ
ـﺮ
 
ـﺄ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ـﺮ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
 
alif hamza
'
ayn
3
ra
r
Dad
D
 
 
Det arabiska ordet för undvika består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas '. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺃَﻋﺮَﺽَ och uttalas 'a3raDa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för undvika

'af3ala blir 'a3raDa

Vi har sett att det arabiska ordet för undvika skrivs ﺃَﻋﺮَﺽَ och uttalas 'a3raDa. Ordet följer mönstret verb form 4. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen 'af3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är 'af3ala och ordets rotbokstäver är 3, r och D, blir ordet 'a3raDa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som undvika

Böjningsformer av undvika

dåtid
nutid
han
'a3raDa
ﺃَﻋﺮَﺽَ
han - dåtid
yu3riDu
ﻳُﻌﺮِﺽُ
han - nutid
hon
'a3raDat
ﺃَﻋﺮَﺿَﺖ
hon - dåtid
tu3riDu
ﺗُﻌﺮِﺽُ
hon - nutid
jag
'a3raDtu
ﺃَﻋﺮَﺿﺖُ
jag - dåtid
'u3riDu
ﺃُﻋﺮِﺽُ
jag - nutid