Arabiska för grad

daraja
ﺩَﺭَﺟَﺔ
grad – femininum singular

Det arabiska ordet för grad uttalas daraja och skrivs ﺩَﺭَﺟَﺔ.

Om ljudfilerna

Förutom grundformen finns grad i:

darajaat
ﺩَﺭَﺟَﺎﺕ
grad – femininum plural
Kategori: temperatur
Ordklass: substantiv. Mönster: verbalnomen

Så används ordet grad

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet grad består av de arabiska bokstäverna dal som skrivs och uttalas d, ra som skrivs och uttalas r och jim som skrivs och uttalas j. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med grad

Alla bokstäver i grad

ﺩَﺭَﺟَﺔ
ﺟـ
ـﺔ
 
ﺟـ
ـﺔ
 
ـﺪ
ـﺮ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺔ
 
dal
d
ra
r
jim
j
ta marbuta
 
 
Det arabiska ordet för grad består av: Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ﺟـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ta marbuta som skrivs ﺓ (här som ـﺔ ) och uttalas . Ordet skrivs därför ﺩَﺭَﺟَﺔ och uttalas daraja.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för grad

fa3ala blir daraja

Vi har sett att det arabiska ordet för grad skrivs ﺩَﺭَﺟَﺔ och uttalas daraja. Ordet följer mönstret verbalnomen form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är d, r och j, blir ordet daraja.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som grad