Arabiska för gradera

darraja
ﺩَﺭَّﺝَ
gradera – dåtid han
yudarriju
ﻳُﺪَﺭِّﺝُ
gradera – nutid han

Det arabiska verbet för att gradera skrivs ﺩَﺭَّﺝَ och uttalas darraja i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺪَﺭِّﺝُ och uttalas yudarriju. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet gradera består av de arabiska bokstäverna dal som skrivs och uttalas d, ra som skrivs och uttalas r och jim som skrivs och uttalas j. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med gradera

Alla bokstäver i gradera

ﺩَﺭَّﺝَ
 
 
ـﺪ
ـﺮ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
 
dal
d
ra
r
jim
j
 
 
Det arabiska ordet för gradera består av: Bokstaven dal som skrivs ﺩ och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺩَﺭَّﺝَ och uttalas darraja.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för gradera

fa33ala blir darraja

Vi har sett att det arabiska ordet för gradera skrivs ﺩَﺭَّﺝَ och uttalas darraja. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är d, r och j, blir ordet darraja.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som gradera

Böjningsformer av gradera

dåtid
nutid
han
darraja
ﺩَﺭَّﺝَ
han - dåtid
yudarriju
ﻳُﺪَﺭِّﺝُ
han - nutid
hon
darrajat
ﺩَﺭَّﺟَﺖ
hon - dåtid
tudarriju
ﺗُﺪَﺭِّﺝُ
hon - nutid
jag
darrajtu
ﺩَﺭَّﺟﺖُ
jag - dåtid
'udarriju
ﺃُﺩَﺭِّﺝُ
jag - nutid