Arabiska för åka

rakiba
ﺭَﻛِﺐَ
åka – dåtid han
yarkabu
ﻳَﺮﻛَﺐُ
åka – nutid han

Det arabiska verbet för att åka skrivs ﺭَﻛِﺐَ och uttalas rakiba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺮﻛَﺐُ och uttalas yarkabu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet åka

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet åka består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs och uttalas r, kaf som skrivs och uttalas k och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med åka

Alla bokstäver i åka

ﺭَﻛِﺐَ
ﻛـ
ـﺐ
 
ﻛـ
ـﺐ
 
ـﺮ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
ra
r
kaf
k
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för åka består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺐ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺭَﻛِﺐَ och uttalas rakiba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för åka

fa3ila blir rakiba

Vi har sett att det arabiska ordet för åka skrivs ﺭَﻛِﺐَ och uttalas rakiba. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är r, k och b, blir ordet rakiba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som åka

Böjningsformer av åka

dåtid
nutid
han
rakiba
ﺭَﻛِﺐَ
han - dåtid
yarkabu
ﻳَﺮﻛَﺐُ
han - nutid
hon
rakibat
ﺭَﻛِﺒَﺖ
hon - dåtid
tarkabu
ﺗَﺮﻛَﺐُ
hon - nutid
jag
rakibtu
ﺭَﻛِﺒﺖُ
jag - dåtid
'arkabu
ﺃَﺭﻛَﺐُ
jag - nutid