Arabiska för drömma

Halama
ﺣَﻠَﻢَ
drömma – dåtid han
yaHlumu
ﻳَﺤﻠُﻢُ
drömma – nutid han

Det arabiska verbet för att drömma skrivs ﺣَﻠَﻢَ och uttalas Halama i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺤﻠُﻢُ och uttalas yaHlumu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet drömma

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet drömma består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, lam som skrivs och uttalas l och mim som skrivs och uttalas m. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med drömma

Alla bokstäver i drömma

ﺣَﻠَﻢَ
ﺣـ
ـﻠـ
ـﻢ
 
ﺣـ
ـﻠـ
ـﻢ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
 
Ha
H
lam
l
mim
m
 
 
Det arabiska ordet för drömma består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻢ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﻠَﻢَ och uttalas Halama.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för drömma

fa3ala blir Halama

Vi har sett att det arabiska ordet för drömma skrivs ﺣَﻠَﻢَ och uttalas Halama. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är H, l och m, blir ordet Halama.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som drömma

Böjningsformer av drömma

dåtid
nutid
han
Halama
ﺣَﻠَﻢَ
han - dåtid
yaHlumu
ﻳَﺤﻠُﻢُ
han - nutid
hon
Halamat
ﺣَﻠَﻤَﺖ
hon - dåtid
taHlumu
ﺗَﺤﻠُﻢُ
hon - nutid
jag
Halamtu
ﺣَﻠَﻤﺖُ
jag - dåtid
'aHlumu
ﺃَﺣﻠُﻢُ
jag - nutid