Arabiska för dela

iftaraqa
ﺍِﻓﺘَﺮَﻕَ
dela – dåtid han
yaftariqu
ﻳَﻔﺘَﺮِﻕُ
dela – nutid han

Det arabiska verbet för att dela skrivs ﺍِﻓﺘَﺮَﻕَ och uttalas iftaraqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔﺘَﺮِﻕُ och uttalas yaftariqu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dela består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, ra som skrivs och uttalas r och qaf som skrivs och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dela

Alla bokstäver i dela

ﺍِﻓﺘَﺮَﻕَ
ﻓـ
ـﺘـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﺘـ
ـﺮ
 
ـﺎ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺮ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
alef
fa
f
ta
t
ra
r
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för dela består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﻓﺘَﺮَﻕَ och uttalas iftaraqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dela

ifta3ala blir iftaraqa

Vi har sett att det arabiska ordet för dela skrivs ﺍِﻓﺘَﺮَﻕَ och uttalas iftaraqa. Ordet följer mönstret verb form 8. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen ifta3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är ifta3ala och ordets rotbokstäver är f, r och q, blir ordet iftaraqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dela

Böjningsformer av dela

dåtid
nutid
han
iftaraqa
ﺍِﻓﺘَﺮَﻕَ
han - dåtid
yaftariqu
ﻳَﻔﺘَﺮِﻕُ
han - nutid
hon
iftaraqat
ﺍِﻓﺘَﺮَﻗَﺖ
hon - dåtid
taftariqu
ﺗَﻔﺘَﺮِﻕُ
hon - nutid
jag
iftaraqtu
ﺍِﻓﺘَﺮَﻗﺖُ
jag - dåtid
'aftariqu
ﺃَﻓﺘَﺮِﻕُ
jag - nutid