Arabiska för urskilja

faraqa
ﻓَﺮَﻕَ
urskilja – dåtid han
yafruqu
ﻳَﻔﺮُﻕُ
urskilja – nutid han

Det arabiska verbet för att urskilja skrivs ﻓَﺮَﻕَ och uttalas faraqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔﺮُﻕُ och uttalas yafruqu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet urskilja består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, ra som skrivs och uttalas r och qaf som skrivs och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med urskilja

Alla bokstäver i urskilja

ﻓَﺮَﻕَ
ﻓـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﺮ
 
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ـﺮ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
fa
f
ra
r
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för urskilja består av: Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻓَﺮَﻕَ och uttalas faraqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för urskilja

fa3ala blir faraqa

Vi har sett att det arabiska ordet för urskilja skrivs ﻓَﺮَﻕَ och uttalas faraqa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är f, r och q, blir ordet faraqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som urskilja

Böjningsformer av urskilja

dåtid
nutid
han
faraqa
ﻓَﺮَﻕَ
han - dåtid
yafruqu
ﻳَﻔﺮُﻕُ
han - nutid
hon
faraqat
ﻓَﺮَﻗَﺖ
hon - dåtid
tafruqu
ﺗَﻔﺮُﻕُ
hon - nutid
jag
faraqtu
ﻓَﺮَﻗﺖُ
jag - dåtid
'afruqu
ﺃَﻓﺮُﻕُ
jag - nutid