Arabiska för uppnå

balagha
ﺑَﻠَﻎَ
uppnå – dåtid han
yablughu
ﻳَﺒﻠُﻎُ
uppnå – nutid han

Det arabiska verbet för att uppnå skrivs ﺑَﻠَﻎَ och uttalas balagha i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺒﻠُﻎُ och uttalas yablughu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet uppnå

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet uppnå består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs och uttalas b, lam som skrivs och uttalas l och ghayn som skrivs och uttalas gh. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med uppnå

Alla bokstäver i uppnå

ﺑَﻠَﻎَ
ﺑـ
ـﻠـ
ـﻎ
 
ﺑـ
ـﻠـ
ـﻎ
 
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻏـ
ـﻐـ
ـﻎ
 
beh
b
lam
l
ghayn
gh
 
 
Det arabiska ordet för uppnå består av: Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻠـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ghayn som skrivs ﻍ (här som ـﻎ ) och uttalas gh och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺑَﻠَﻎَ och uttalas balagha.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för uppnå

fa3ala blir balagha

Vi har sett att det arabiska ordet för uppnå skrivs ﺑَﻠَﻎَ och uttalas balagha. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är b, l och gh, blir ordet balagha.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som uppnå

Böjningsformer av uppnå

dåtid
nutid
han
balagha
ﺑَﻠَﻎَ
han - dåtid
yablughu
ﻳَﺒﻠُﻎُ
han - nutid
hon
balaghat
ﺑَﻠَﻐَﺖ
hon - dåtid
tablughu
ﺗَﺒﻠُﻎُ
hon - nutid
jag
balaghtu
ﺑَﻠَﻐﺖُ
jag - dåtid
'ablughu
ﺃَﺑﻠُﻎُ
jag - nutid