Arabiska för överdriva

baalagha
ﺑَﺎﻟَﻎَ
överdriva – dåtid han
yubaalighu
ﻳُﺒَﺎﻟِﻎُ
överdriva – nutid han

Det arabiska verbet för att överdriva skrivs ﺑَﺎﻟَﻎَ och uttalas baalagha i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺒَﺎﻟِﻎُ och uttalas yubaalighu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet överdriva består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs ﺏ och uttalas b, lam som skrivs ﻝ och uttalas l och ghayn som skrivs ﻍ och uttalas gh. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med överdriva

Alla bokstäver i överdriva

ﺑَﺎﻟَﻎَ
ﺑـ
ـﺎ
ﻟـ
ـﻎ
 
ﺑـ
ـﺎ
ﻟـ
ـﻎ
 
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺎ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
ﻏـ
ـﻐـ
ـﻎ
 
beh
b
alef
lam
l
ghayn
gh
 
 
Det arabiska ordet för överdriva består av: Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ﻟـ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ghayn som skrivs ﻍ (här som ـﻎ ) och uttalas gh och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺑَﺎﻟَﻎَ och uttalas baalagha.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för överdriva

faa3ala blir baalagha

Vi har sett att det arabiska ordet för överdriva skrivs ﺑَﺎﻟَﻎَ och uttalas baalagha. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är b, l och gh, blir ordet baalagha.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som överdriva

Böjningsformer av överdriva

dåtid
nutid
han
baalagha
ﺑَﺎﻟَﻎَ
han - dåtid
yubaalighu
ﻳُﺒَﺎﻟِﻎُ
han - nutid
hon
baalaghat
ﺑَﺎﻟَﻐَﺖ
hon - dåtid
tubaalighu
ﺗُﺒَﺎﻟِﻎُ
hon - nutid
jag
baalaghtu
ﺑَﺎﻟَﻐﺖُ
jag - dåtid
'ubaalighu
ﺃُﺑَﺎﻟِﻎُ
jag - nutid