Arabiska för fläkta

rawwaHa
ﺭَﻭَّﺡَ
fläkta – dåtid han
yurawwiHu
ﻳُﺮَﻭِّﺡُ
fläkta – nutid han

Det arabiska verbet för att fläkta skrivs ﺭَﻭَّﺡَ och uttalas rawwaHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺮَﻭِّﺡُ och uttalas yurawwiHu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet fläkta består av de arabiska bokstäverna ra som skrivs och uttalas r, waw som skrivs och uttalas w och Ha som skrivs och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med fläkta

Alla bokstäver i fläkta

ﺭَﻭَّﺡَ
 
 
ـﺮ
ـﻮ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
ra
r
waw
w
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för fläkta består av: Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺭَﻭَّﺡَ och uttalas rawwaHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för fläkta

fa33ala blir rawwaHa

Vi har sett att det arabiska ordet för fläkta skrivs ﺭَﻭَّﺡَ och uttalas rawwaHa. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är r, w och H, blir ordet rawwaHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som fläkta

Böjningsformer av fläkta

dåtid
nutid
han
rawwaHa
ﺭَﻭَّﺡَ
han - dåtid
yurawwiHu
ﻳُﺮَﻭِّﺡُ
han - nutid
hon
rawwaHat
ﺭَﻭَّﺣَﺖ
hon - dåtid
turawwiHu
ﺗُﺮَﻭِّﺡُ
hon - nutid
jag
rawwaHtu
ﺭَﻭَّﺣﺖُ
jag - dåtid
'urawwiHu
ﺃُﺭَﻭِّﺡُ
jag - nutid