Arabiska för lämna

taraka
ﺗَﺮَﻙَ
lämna – dåtid han
yatruku
ﻳَﺘﺮُﻙُ
lämna – nutid han

Det arabiska verbet för att lämna skrivs ﺗَﺮَﻙَ och uttalas taraka i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘﺮُﻙُ och uttalas yatruku. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet lämna

Jag ska lämna den här platsen.

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet lämna består av de arabiska bokstäverna ta som skrivs och uttalas t, ra som skrivs och uttalas r och kaf som skrivs och uttalas k. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med lämna

Alla bokstäver i lämna

ﺗَﺮَﻙَ
ﺗـ
ـﺮ
 
ﺗـ
ـﺮ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺮ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
 
ta
t
ra
r
kaf
k
 
 
Det arabiska ordet för lämna består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺮَﻙَ och uttalas taraka.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för lämna

fa3ala blir taraka

Vi har sett att det arabiska ordet för lämna skrivs ﺗَﺮَﻙَ och uttalas taraka. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är t, r och k, blir ordet taraka.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som lämna

Böjningsformer av lämna

dåtid
nutid
han
taraka
ﺗَﺮَﻙَ
han - dåtid
yatruku
ﻳَﺘﺮُﻙُ
han - nutid
hon
tarakat
ﺗَﺮَﻛَﺖ
hon - dåtid
tatruku
ﺗَﺘﺮُﻙُ
hon - nutid
jag
taraktu
ﺗَﺮَﻛﺖُ
jag - dåtid
'atruku
ﺃَﺗﺮُﻙُ
jag - nutid