Arabiska för släppa lös

taaraka
ﺗَﺎﺭَﻙَ
släppa lös – dåtid han
yutaariku
ﻳُﺘَﺎﺭِﻙُ
släppa lös – nutid han

Det arabiska verbet för att släppa lös skrivs ﺗَﺎﺭَﻙَ och uttalas taaraka i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺘَﺎﺭِﻙُ och uttalas yutaariku. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet släppa lös består av de arabiska bokstäverna ta som skrivs och uttalas t, ra som skrivs och uttalas r och kaf som skrivs och uttalas k. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med släppa lös

Alla bokstäver i släppa lös

ﺗَﺎﺭَﻙَ
ﺗـ
ـﺎ
 
ﺗـ
ـﺎ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ـﺎ
ـﺮ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
 
ta
t
alef
ra
r
kaf
k
 
 
Det arabiska ordet för släppa lös består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺎﺭَﻙَ och uttalas taaraka.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för släppa lös

faa3ala blir taaraka

Vi har sett att det arabiska ordet för släppa lös skrivs ﺗَﺎﺭَﻙَ och uttalas taaraka. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är t, r och k, blir ordet taaraka.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som släppa lös

Böjningsformer av släppa lös

dåtid
nutid
han
taaraka
ﺗَﺎﺭَﻙَ
han - dåtid
yutaariku
ﻳُﺘَﺎﺭِﻙُ
han - nutid
hon
taarakat
ﺗَﺎﺭَﻛَﺖ
hon - dåtid
tutaariku
ﺗُﺘَﺎﺭِﻙُ
hon - nutid
jag
taaraktu
ﺗَﺎﺭَﻛﺖُ
jag - dåtid
'utaariku
ﺃُﺗَﺎﺭِﻙُ
jag - nutid