Nomen för plats och tid

Arabiska ord som beskriver plats eller tid börjar på ma. Det finns tre stycken mönster för att bilda ord som beskriver plats eller tid: maf3il, maf3al och maf3ala.

Exempel på plats- och tidsnomen som följer mönstret maf3il är manzil som betyder hus och mawqi3 som betyder plats.

ﻣَﻨﺰِﻝ
manzil
hus
ﻣَﻮﻗِﻊ
mawqi3
plats


Exempel på plats- och tidsnomen som följer mönstret maf3al är masbaH som betyder simbassäng och maktab som betyder kontor, skrivbord.

ﻣَﺴﺒَﺢ
masbaH
simbassäng
ﻣَﻜﺘَﺐ
maktab
kontor, skrivbord


Exempel på plats- och tidsnomen som följer mönstret maf3ala är maktaba som betyder bibliotek, bokhandel, bokhylla och madrasa som betyder skola.

ﻣَﻜﺘَﺒَﺔ
maktaba
bibliotek, bokhandel, bokhylla
ﻣَﺪﺭَﺳَﺔ
madrasa
skola


Andra ord som börjar på ma

Inte alla ord som börjar på ma beskriver plats eller tid. Ord som tillhör passivt particip verbform 1 har formen maf3uul. Det finns också verbalnomen som har exakt samma mönster som tid- och platsnomen men som inte beskriver tid eller plats.

Upptäck fler mönster

Ord som beskriver verktyg, instrumentnomen, påminner om tid- och platsnomen, men de börjar på mi istället för ma.

Det finns många mönster för arabiska ord. Bland de som är lättast att känna igen är ord som beskriver färger och ord som beskriver yrken.

Arabiska mönster för ord

Arabiska ord följer mönster. Mönstren gör det lättare att känna igen, memorera och lista ut betydelsen av arabiska ord.

Arabiska ord har ofta en rot som består av tre bokstäver. Utöver rotbokstäverna innehåller orden vokaler och ibland extra bokstäver. Mönstren visar hur de tre rotbokstäverna ska kombineras med vokaler och eventuella extra bokstäver för att bilda ord.

För att representera ordets rotbokstäver brukar man använda bokstäverna f, 3 och l. Bokstaven f (fa) representerar den första rotbokstaven, 3 (ayn) representerar den andra och l (lam) representerar den tredje. Vissa ord har verkligen bokstäverna f,3 och l som rot. Men de flesta ord har helt andra rotbokstäver.

Använda arabiska mönster

Som exempel kan vi titta på roten k,t och b. Dvs första rotbokstaven är k (kaf), andra rotbokstaven är t (ta) och tredje är b (ba).

Mönstret fa3ala är ett vanligt mönster för verb. Det innebär att ordet skapas genom att lägga till den korta vokalen (a) efter varje rotbokstav. Med roten (k,t,b) blir ordet kataba som betyder att skriva.

Mönstret maf3uul är ett passivt particip, dvs ord som beskriver föremålet för en handling. Ordet byggs upp av prefixet (ma), första rotbokstaven, andra rotbokstaven, den långa vokalen (uu) och tredje rotbokstaven. Med roten (k,t,b) blir ordet maktuub som betyder skriven.

Mönstret maf3al används för ord som beskriver platser eller tidpunkter. Man får orden genom att kombinera prefixet (ma), första rotbokstaven, andra rotbokstaven, den korta vokalen (a) och tredje rotbokstaven. Med roten (k,t,b) blir ordet maktab som betyder kontor.

Behöver jag lära mig mönstren?

Om du tycker att arabiska ordmönster verkar tråkigt eller jobbigt att lära sig, då är det bara att strunta i dem. De flesta arabisktalande som jag har pratat med om arabiska ordmönster, har liten eller ingen kännedom om dem. Det är bara på högskolan i Sverige där jag läste arabiska, och i läroböcker av västerländska författare, som jag har märkt intresse för de arabiska ordmönstren.

Personligen tycker jag att mönstren är väldigt användbara. Jag kan gissa mig till betydelsen av ord jag aldrig har hört förut, tack vare mönstren och rötterna. Framförallt tycker jag att arabiska ordmönster är intressanta och trevliga, rent av terapeutiska. När livet känns kaosartat och osäkert är det skönt att varje nytt arabiskt ord jag möter passar in bland de mönster jag känner till.

Mer om mönster

På den här webblatsen hittar de allra viktigaste mönstren för att bilda ord, och många fler utöver dem. Se alla arabiska ordmönster

Denna webbplats innehåller tusentals ord och varje ord har en sida med detaljerad information om ordet. Bland annat ordets mönster. Lär dig mer om arabiska ordmönster