Arabiska för anställa, sätta i arbete

'a3mala
ﺃَﻋﻤَﻞَ
anställa, sätta i arbete – dåtid han
yu3milu
ﻳُﻌﻤِﻞُ
anställa, sätta i arbete – nutid han

Det arabiska verbet för att anställa, sätta i arbete skrivs ﺃَﻋﻤَﻞَ och uttalas 'a3mala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻌﻤِﻞُ och uttalas yu3milu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet anställa, sätta i arbete består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, mim som skrivs och uttalas m och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med anställa, sätta i arbete

Alla bokstäver i anställa, sätta i arbete

ﺃَﻋﻤَﻞَ
ﻋـ
ـﻤـ
ـﻞ
 
ﻋـ
ـﻤـ
ـﻞ
 
ـﺄ
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﻣـ
ـﻤـ
ـﻢ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
alif hamza
'
ayn
3
mim
m
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för anställa, sätta i arbete består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas '. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Bokstaven mim som skrivs ﻡ (här som ـﻤـ ) och uttalas m och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺃَﻋﻤَﻞَ och uttalas 'a3mala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för anställa, sätta i arbete

'af3ala blir 'a3mala

Vi har sett att det arabiska ordet för anställa, sätta i arbete skrivs ﺃَﻋﻤَﻞَ och uttalas 'a3mala. Ordet följer mönstret verb form 4. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen 'af3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är 'af3ala och ordets rotbokstäver är 3, m och l, blir ordet 'a3mala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som anställa, sätta i arbete

Böjningsformer av anställa, sätta i arbete

dåtid
nutid
han
'a3mala
ﺃَﻋﻤَﻞَ
han - dåtid
yu3milu
ﻳُﻌﻤِﻞُ
han - nutid
hon
'a3malat
ﺃَﻋﻤَﻠَﺖ
hon - dåtid
tu3milu
ﺗُﻌﻤِﻞُ
hon - nutid
jag
'a3maltu
ﺃَﻋﻤَﻠﺖُ
jag - dåtid
'u3milu
ﺃُﻋﻤِﻞُ
jag - nutid