Arabiska för äta

'akala
ﺃَﻛَﻞَ
äta – dåtid han
ya'kulu
ﻳَﺄﻛُﻞُ
äta – nutid han

Det arabiska verbet för att äta skrivs ﺃَﻛَﻞَ och uttalas 'akala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺄﻛُﻞُ och uttalas ya'kulu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Kategori: mat
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet äta

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet äta består av de arabiska bokstäverna alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas ', kaf som skrivs ﻙ och uttalas k och lam som skrivs ﻝ och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med äta

Alla bokstäver i äta

ﺃَﻛَﻞَ
ﻛـ
ـﻞ
 
ﻛـ
ـﻞ
 
ـﺄ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
alif hamza
'
kaf
k
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för äta består av: Bokstaven alif hamza som skrivs ﺃ och uttalas ' och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ (här som ـﻞ ) och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺃَﻛَﻞَ och uttalas 'akala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för äta

fa3ala blir 'akala

Vi har sett att det arabiska ordet för äta skrivs ﺃَﻛَﻞَ och uttalas 'akala. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är ', k och l, blir ordet 'akala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som äta

Böjningsformer av äta

dåtid
nutid
han
'akala
ﺃَﻛَﻞَ
han - dåtid
ya'kulu
ﻳَﺄﻛُﻞُ
han - nutid
hon
'akalat
ﺃَﻛَﻠَﺖ
hon - dåtid
ta'kulu
ﺗَﺄﻛُﻞُ
hon - nutid
jag
'akaltu
ﺃَﻛَﻠﺖُ
jag - dåtid
'aakulu
ﺁﻛُﻞُ
jag - nutid