Arabiska för omvandla

baddala
ﺑَﺪَّﻝَ
omvandla – dåtid han
yubaddilu
ﻳُﺒَﺪِّﻝُ
omvandla – nutid han

Det arabiska verbet för att omvandla skrivs ﺑَﺪَّﻝَ och uttalas baddala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﺒَﺪِّﻝُ och uttalas yubaddilu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet omvandla består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs och uttalas b, dal som skrivs och uttalas d och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med omvandla

Alla bokstäver i omvandla

ﺑَﺪَّﻝَ
ﺑـ
ـﺪ
 
ﺑـ
ـﺪ
 
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺪ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
beh
b
dal
d
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för omvandla består av: Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺑَﺪَّﻝَ och uttalas baddala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för omvandla

fa33ala blir baddala

Vi har sett att det arabiska ordet för omvandla skrivs ﺑَﺪَّﻝَ och uttalas baddala. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är b, d och l, blir ordet baddala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som omvandla

Böjningsformer av omvandla

dåtid
nutid
han
baddala
ﺑَﺪَّﻝَ
han - dåtid
yubaddilu
ﻳُﺒَﺪِّﻝُ
han - nutid
hon
baddalat
ﺑَﺪَّﻟَﺖ
hon - dåtid
tubaddilu
ﺗُﺒَﺪِّﻝُ
hon - nutid
jag
baddaltu
ﺑَﺪَّﻟﺖُ
jag - dåtid
'ubaddilu
ﺃُﺑَﺪِّﻝُ
jag - nutid