Arabiska för byta, ersätta

badala
ﺑَﺪَﻝَ
byta, ersätta – dåtid han
yabdulu
ﻳَﺒﺪُﻝُ
byta, ersätta – nutid han

Det arabiska verbet för att byta, ersätta skrivs ﺑَﺪَﻝَ och uttalas badala i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺒﺪُﻝُ och uttalas yabdulu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet byta, ersätta består av de arabiska bokstäverna beh som skrivs och uttalas b, dal som skrivs och uttalas d och lam som skrivs och uttalas l. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med byta, ersätta

Alla bokstäver i byta, ersätta

ﺑَﺪَﻝَ
ﺑـ
ـﺪ
 
ﺑـ
ـﺪ
 
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺪ
ﻟـ
ـﻠـ
ـﻞ
 
beh
b
dal
d
lam
l
 
 
Det arabiska ordet för byta, ersätta består av: Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ﺑـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven lam som skrivs ﻝ och uttalas l och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺑَﺪَﻝَ och uttalas badala.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för byta, ersätta

fa3ala blir badala

Vi har sett att det arabiska ordet för byta, ersätta skrivs ﺑَﺪَﻝَ och uttalas badala. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är b, d och l, blir ordet badala.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som byta, ersätta

Böjningsformer av byta, ersätta

dåtid
nutid
han
badala
ﺑَﺪَﻝَ
han - dåtid
yabdulu
ﻳَﺒﺪُﻝُ
han - nutid
hon
badalat
ﺑَﺪَﻟَﺖ
hon - dåtid
tabdulu
ﺗَﺒﺪُﻝُ
hon - nutid
jag
badaltu
ﺑَﺪَﻟﺖُ
jag - dåtid
'abdulu
ﺃَﺑﺪُﻝُ
jag - nutid