Arabiska för växa, öka

kabura
ﻛَﺒُﺮَ
växa, öka – dåtid han
yakburu
ﻳَﻜﺒُﺮُ
växa, öka – nutid han

Det arabiska verbet för att växa, öka skrivs ﻛَﺒُﺮَ och uttalas kabura i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻜﺒُﺮُ och uttalas yakburu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet växa, öka

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet växa, öka består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs och uttalas k, beh som skrivs och uttalas b och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med växa, öka

Alla bokstäver i växa, öka

ﻛَﺒُﺮَ
ﻛـ
ـﺒـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﺒـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺮ
 
kaf
k
beh
b
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för växa, öka består av: Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen u som skriv som tecknet ُ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻛَﺒُﺮَ och uttalas kabura.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för växa, öka

fa3ula blir kabura

Vi har sett att det arabiska ordet för växa, öka skrivs ﻛَﺒُﺮَ och uttalas kabura. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ula där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ula och ordets rotbokstäver är k, b och r, blir ordet kabura.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som växa, öka

Böjningsformer av växa, öka

dåtid
nutid
han
kabura
ﻛَﺒُﺮَ
han - dåtid
yakburu
ﻳَﻜﺒُﺮُ
han - nutid
hon
kaburat
ﻛَﺒُﺮَﺕ
hon - dåtid
takburu
ﺗَﻜﺒُﺮُ
hon - nutid
jag
kaburtu
ﻛَﺒُﺮﺕُ
jag - dåtid
'akburu
ﺃَﻛﺒُﺮُ
jag - nutid