Arabiska för förstora

kabbara
ﻛَﺒَّﺮَ
förstora – dåtid han
yukabbiru
ﻳُﻜَﺒِّﺮُ
förstora – nutid han

Det arabiska verbet för att förstora skrivs ﻛَﺒَّﺮَ och uttalas kabbara i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻜَﺒِّﺮُ och uttalas yukabbiru. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet förstora består av de arabiska bokstäverna kaf som skrivs och uttalas k, beh som skrivs och uttalas b och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med förstora

Alla bokstäver i förstora

ﻛَﺒَّﺮَ
ﻛـ
ـﺒـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﺒـ
ـﺮ
 
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
ـﺮ
 
kaf
k
beh
b
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för förstora består av: Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ﻛـ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ (här som ـﺒـ ) och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻛَﺒَّﺮَ och uttalas kabbara.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för förstora

fa33ala blir kabbara

Vi har sett att det arabiska ordet för förstora skrivs ﻛَﺒَّﺮَ och uttalas kabbara. Ordet följer mönstret verb form 2. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa33ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa33ala och ordets rotbokstäver är k, b och r, blir ordet kabbara.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som förstora

Böjningsformer av förstora

dåtid
nutid
han
kabbara
ﻛَﺒَّﺮَ
han - dåtid
yukabbiru
ﻳُﻜَﺒِّﺮُ
han - nutid
hon
kabbarat
ﻛَﺒَّﺮَﺕ
hon - dåtid
tukabbiru
ﺗُﻜَﺒِّﺮُ
hon - nutid
jag
kabbartu
ﻛَﺒَّﺮﺕُ
jag - dåtid
'ukabbiru
ﺃُﻛَﺒِّﺮُ
jag - nutid