Arabiska för mogna, åldras

3atuqa
ﻋَﺘُﻖَ
mogna, åldras – dåtid han
ya3tuqu
ﻳَﻌﺘُﻖُ
mogna, åldras – nutid han

Det arabiska verbet för att mogna, åldras skrivs ﻋَﺘُﻖَ och uttalas 3atuqa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻌﺘُﻖُ och uttalas ya3tuqu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet mogna, åldras består av de arabiska bokstäverna ayn som skrivs och uttalas 3, ta som skrivs och uttalas t och qaf som skrivs och uttalas q. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med mogna, åldras

Alla bokstäver i mogna, åldras

ﻋَﺘُﻖَ
ﻋـ
ـﺘـ
ـﻖ
 
ﻋـ
ـﺘـ
ـﻖ
 
ﻋـ
ـﻌـ
ـﻊ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
 
ayn
3
ta
t
qaf
q
 
 
Det arabiska ordet för mogna, åldras består av: Bokstaven ayn som skrivs ﻉ (här som ﻋـ ) och uttalas 3 och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t och är en del av ordets rot. Den korta vokalen u som skriv som tecknet ُ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻖ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﻋَﺘُﻖَ och uttalas 3atuqa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för mogna, åldras

fa3ula blir 3atuqa

Vi har sett att det arabiska ordet för mogna, åldras skrivs ﻋَﺘُﻖَ och uttalas 3atuqa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ula där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ula och ordets rotbokstäver är 3, t och q, blir ordet 3atuqa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som mogna, åldras

Böjningsformer av mogna, åldras

dåtid
nutid
han
3atuqa
ﻋَﺘُﻖَ
han - dåtid
ya3tuqu
ﻳَﻌﺘُﻖُ
han - nutid
hon
3atuqat
ﻋَﺘُﻘَﺖ
hon - dåtid
ta3tuqu
ﺗَﻌﺘُﻖُ
hon - nutid
jag
3atuqtu
ﻋَﺘُﻘﺖُ
jag - dåtid
'a3tuqu
ﺃَﻋﺘُﻖُ
jag - nutid