Arabiska för dyka upp, närvara

HaDara
ﺣَﻀَﺮَ
dyka upp, närvara – dåtid han
yaHDuru
ﻳَﺤﻀُﺮُ
dyka upp, närvara – nutid han

Det arabiska verbet för att dyka upp, närvara skrivs ﺣَﻀَﺮَ och uttalas HaDara i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺤﻀُﺮُ och uttalas yaHDuru. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet dyka upp, närvara består av de arabiska bokstäverna Ha som skrivs och uttalas H, Dad som skrivs och uttalas D och ra som skrivs och uttalas r. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med dyka upp, närvara

Alla bokstäver i dyka upp, närvara

ﺣَﻀَﺮَ
ﺣـ
ـﻀـ
ـﺮ
 
ﺣـ
ـﻀـ
ـﺮ
 
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ـﺮ
 
Ha
H
Dad
D
ra
r
 
 
Det arabiska ordet för dyka upp, närvara består av: Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ﺣـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ـﻀـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺣَﻀَﺮَ och uttalas HaDara.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för dyka upp, närvara

fa3ala blir HaDara

Vi har sett att det arabiska ordet för dyka upp, närvara skrivs ﺣَﻀَﺮَ och uttalas HaDara. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är H, D och r, blir ordet HaDara.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som dyka upp, närvara

Böjningsformer av dyka upp, närvara

dåtid
nutid
han
HaDara
ﺣَﻀَﺮَ
han - dåtid
yaHDuru
ﻳَﺤﻀُﺮُ
han - nutid
hon
HaDarat
ﺣَﻀَﺮَﺕ
hon - dåtid
taHDuru
ﺗَﺤﻀُﺮُ
hon - nutid
jag
HaDartu
ﺣَﻀَﺮﺕُ
jag - dåtid
'aHDuru
ﺃَﺣﻀُﺮُ
jag - nutid