Arabiska för ösa

safaHa
ﺳَﻔَﺢَ
ösa – dåtid han
yasfaHu
ﻳَﺴﻔَﺢُ
ösa – nutid han

Det arabiska verbet för att ösa skrivs ﺳَﻔَﺢَ och uttalas safaHa i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺴﻔَﺢُ och uttalas yasfaHu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet ösa

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet ösa består av de arabiska bokstäverna sin som skrivs och uttalas s, fa som skrivs och uttalas f och Ha som skrivs och uttalas H. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med ösa

Alla bokstäver i ösa

ﺳَﻔَﺢَ
ﺳـ
ـﻔـ
ـﺢ
 
ﺳـ
ـﻔـ
ـﺢ
 
ﺳـ
ـﺴـ
ـﺲ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
 
sin
s
fa
f
Ha
H
 
 
Det arabiska ordet för ösa består av: Bokstaven sin som skrivs ﺱ (här som ﺳـ ) och uttalas s och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ـﻔـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ـﺢ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺳَﻔَﺢَ och uttalas safaHa.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för ösa

fa3ala blir safaHa

Vi har sett att det arabiska ordet för ösa skrivs ﺳَﻔَﺢَ och uttalas safaHa. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är s, f och H, blir ordet safaHa.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som ösa

Böjningsformer av ösa

dåtid
nutid
han
safaHa
ﺳَﻔَﺢَ
han - dåtid
yasfaHu
ﻳَﺴﻔَﺢُ
han - nutid
hon
safaHat
ﺳَﻔَﺤَﺖ
hon - dåtid
tasfaHu
ﺗَﺴﻔَﺢُ
hon - nutid
jag
safaHtu
ﺳَﻔَﺤﺖُ
jag - dåtid
'asfaHu
ﺃَﺳﻔَﺢُ
jag - nutid