Arabiska för överskrida

tajaawaza
ﺗَﺠَﺎﻭَﺯَ
överskrida – dåtid han
yatajaawazu
ﻳَﺘَﺠَﺎﻭَﺯُ
överskrida – nutid han

Det arabiska verbet för att överskrida skrivs ﺗَﺠَﺎﻭَﺯَ och uttalas tajaawaza i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﺘَﺠَﺎﻭَﺯُ och uttalas yatajaawazu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb
Viktiga bokstäver:
Roten till ordet överskrida består av de arabiska bokstäverna jim som skrivs ﺝ och uttalas j, waw som skrivs ﻭ och uttalas w och zayn som skrivs ﺯ och uttalas z. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med överskrida

Alla bokstäver i överskrida

ﺗَﺠَﺎﻭَﺯَ
ﺗـ
ـﺠـ
ـﺎ
 
ﺗـ
ـﺠـ
ـﺎ
 
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﺟـ
ـﺠـ
ـﺞ
ـﺎ
ـﻮ
ـﺰ
 
ta
t
jim
j
alef
waw
w
zayn
z
 
 
Det arabiska ordet för överskrida består av: Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ﺗـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven jim som skrivs ﺝ (här som ـﺠـ ) och uttalas j och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven waw som skrivs ﻭ och uttalas w och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven zayn som skrivs ﺯ och uttalas z och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺗَﺠَﺎﻭَﺯَ och uttalas tajaawaza.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för överskrida

tafaa3ala blir tajaawaza

Vi har sett att det arabiska ordet för överskrida skrivs ﺗَﺠَﺎﻭَﺯَ och uttalas tajaawaza. Ordet följer mönstret verb form 6. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen tafaa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är tafaa3ala och ordets rotbokstäver är j, w och z, blir ordet tajaawaza.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som överskrida

Böjningsformer av överskrida

dåtid
nutid
han
tajaawaza
ﺗَﺠَﺎﻭَﺯَ
han - dåtid
yatajaawazu
ﻳَﺘَﺠَﺎﻭَﺯُ
han - nutid
hon
tajaawazat
ﺗَﺠَﺎﻭَﺯَﺕ
hon - dåtid
tatajaawazu
ﺗَﺘَﺠَﺎﻭَﺯُ
hon - nutid
jag
tajaawaztu
ﺗَﺠَﺎﻭَﺯﺕُ
jag - dåtid
'atajaawazu
ﺃَﺗَﺠَﺎﻭَﺯُ
jag - nutid