Arabiska för slå

Daraba
ﺿَﺮَﺏَ
slå – dåtid han
yaDribu
ﻳَﻀﺮِﺏُ
slå – nutid han

Det arabiska verbet för att slå skrivs ﺿَﺮَﺏَ och uttalas Daraba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻀﺮِﺏُ och uttalas yaDribu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet slå

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet slå består av de arabiska bokstäverna Dad som skrivs och uttalas D, ra som skrivs och uttalas r och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med slå

Alla bokstäver i slå

ﺿَﺮَﺏَ
ﺿـ
ـﺮ
 
ﺿـ
ـﺮ
 
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ـﺮ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
Dad
D
ra
r
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för slå består av: Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven ra som skrivs ﺭ (här som ـﺮ ) och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺿَﺮَﺏَ och uttalas Daraba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för slå

fa3ala blir Daraba

Vi har sett att det arabiska ordet för slå skrivs ﺿَﺮَﺏَ och uttalas Daraba. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ala och ordets rotbokstäver är D, r och b, blir ordet Daraba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som slå

Böjningsformer av slå

dåtid
nutid
han
Daraba
ﺿَﺮَﺏَ
han - dåtid
yaDribu
ﻳَﻀﺮِﺏُ
han - nutid
hon
Darabat
ﺿَﺮَﺑَﺖ
hon - dåtid
taDribu
ﺗَﻀﺮِﺏُ
hon - nutid
jag
Darabtu
ﺿَﺮَﺑﺖُ
jag - dåtid
'aDribu
ﺃَﺿﺮِﺏُ
jag - nutid