Arabiska för spekulera, tävla

Daaraba
ﺿَﺎﺭَﺏَ
spekulera, tävla – dåtid han
yuDaaribu
ﻳُﻀَﺎﺭِﺏُ
spekulera, tävla – nutid han

Det arabiska verbet för att spekulera, tävla skrivs ﺿَﺎﺭَﺏَ och uttalas Daaraba i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳُﻀَﺎﺭِﺏُ och uttalas yuDaaribu. Se fler böjningar

Ordklass: verb. Mönster: verb

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet spekulera, tävla består av de arabiska bokstäverna Dad som skrivs och uttalas D, ra som skrivs och uttalas r och beh som skrivs och uttalas b. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med spekulera, tävla

Alla bokstäver i spekulera, tävla

ﺿَﺎﺭَﺏَ
ﺿـ
ـﺎ
 
ﺿـ
ـﺎ
 
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ـﺎ
ـﺮ
ﺑـ
ـﺒـ
ـﺐ
 
Dad
D
alef
ra
r
beh
b
 
 
Det arabiska ordet för spekulera, tävla består av: Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven alef som skrivs ﺍ (här som ـﺎ ) och uttalas . Bokstaven ra som skrivs ﺭ och uttalas r och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven beh som skrivs ﺏ och uttalas b och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺿَﺎﺭَﺏَ och uttalas Daaraba.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för spekulera, tävla

faa3ala blir Daaraba

Vi har sett att det arabiska ordet för spekulera, tävla skrivs ﺿَﺎﺭَﺏَ och uttalas Daaraba. Ordet följer mönstret verb form 3. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen faa3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är faa3ala och ordets rotbokstäver är D, r och b, blir ordet Daaraba.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som spekulera, tävla

Böjningsformer av spekulera, tävla

dåtid
nutid
han
Daaraba
ﺿَﺎﺭَﺏَ
han - dåtid
yuDaaribu
ﻳُﻀَﺎﺭِﺏُ
han - nutid
hon
Daarabat
ﺿَﺎﺭَﺑَﺖ
hon - dåtid
tuDaaribu
ﺗُﻀَﺎﺭِﺏُ
hon - nutid
jag
Daarabtu
ﺿَﺎﺭَﺑﺖُ
jag - dåtid
'uDaaribu
ﺃُﺿَﺎﺭِﺏُ
jag - nutid