Arabiska för sakna

iftaqada
ﺍِﻓﺘَﻘَﺪَ
sakna – dåtid han
yaftaqidu
ﻳَﻔﺘَﻘِﺪُ
sakna – nutid han

Det arabiska verbet för att sakna skrivs ﺍِﻓﺘَﻘَﺪَ och uttalas iftaqada i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻔﺘَﻘِﺪُ och uttalas yaftaqidu. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet sakna

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet sakna består av de arabiska bokstäverna fa som skrivs och uttalas f, qaf som skrivs och uttalas q och dal som skrivs och uttalas d. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med sakna

Alla bokstäver i sakna

ﺍِﻓﺘَﻘَﺪَ
ﻓـ
ـﺘـ
ـﻘـ
ـﺪ
 
ﻓـ
ـﺘـ
ـﻘـ
ـﺪ
 
ـﺎ
ﻓـ
ـﻔـ
ـﻒ
ﺗـ
ـﺘـ
ـﺖ
ﻗـ
ـﻘـ
ـﻖ
ـﺪ
 
alef
fa
f
ta
t
qaf
q
dal
d
 
 
Det arabiska ordet för sakna består av: Bokstaven alef som skrivs ﺍ och uttalas . Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven fa som skrivs ﻑ (här som ﻓـ ) och uttalas f och är en del av ordets rot. Bokstaven ta som skrivs ﺕ (här som ـﺘـ ) och uttalas t. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven qaf som skrivs ﻕ (här som ـﻘـ ) och uttalas q och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven dal som skrivs ﺩ (här som ـﺪ ) och uttalas d och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺍِﻓﺘَﻘَﺪَ och uttalas iftaqada.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för sakna

ifta3ala blir iftaqada

Vi har sett att det arabiska ordet för sakna skrivs ﺍِﻓﺘَﻘَﺪَ och uttalas iftaqada. Ordet följer mönstret verb form 8. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen ifta3ala där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är ifta3ala och ordets rotbokstäver är f, q och d, blir ordet iftaqada.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som sakna

Böjningsformer av sakna

dåtid
nutid
han
iftaqada
ﺍِﻓﺘَﻘَﺪَ
han - dåtid
yaftaqidu
ﻳَﻔﺘَﻘِﺪُ
han - nutid
hon
iftaqadat
ﺍِﻓﺘَﻘَﺪَﺕ
hon - dåtid
taftaqidu
ﺗَﻔﺘَﻘِﺪُ
hon - nutid
jag
iftaqadtu
ﺍِﻓﺘَﻘَﺪﺕُ
jag - dåtid
'aftaqidu
ﺃَﻓﺘَﻘِﺪُ
jag - nutid