Arabiska för skratta

DaHika
ﺿَﺤِﻚَ
skratta – dåtid han
yaDHaku
ﻳَﻀﺤَﻚُ
skratta – nutid han

Det arabiska verbet för att skratta skrivs ﺿَﺤِﻚَ och uttalas DaHika i sin grundform (maskulinum singular dåtid). Nutidsformen av verbet skrivs ﻳَﻀﺤَﻚُ och uttalas yaDHaku. Se fler böjningar

Om ljudfilerna
Ordklass: verb. Mönster: verb

Så används ordet skratta

Vill du hjälpa arabic.fi?
Här finns tusentals ord och nästan tvåtusen fraser med detaljerad information, grammatiklektioner och massor av andra resurser, och allt är gratis. Med din hjälp kan webbplatsen bli ännu bättre.
Läs mer här

Viktiga bokstäver:
Roten till ordet skratta består av de arabiska bokstäverna Dad som skrivs och uttalas D, Ha som skrivs och uttalas H och kaf som skrivs och uttalas k. Ord med samma rotbokstäver är ofta besläktade.

Ord besläktade med skratta

Alla bokstäver i skratta

ﺿَﺤِﻚَ
ﺿـ
ـﺤـ
ـﻚ
 
ﺿـ
ـﺤـ
ـﻚ
 
ﺿـ
ـﻀـ
ـﺾ
ﺣـ
ـﺤـ
ـﺢ
ﻛـ
ـﻜـ
ـﻚ
 
Dad
D
Ha
H
kaf
k
 
 
Det arabiska ordet för skratta består av: Bokstaven Dad som skrivs ﺽ (här som ﺿـ ) och uttalas D och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Bokstaven Ha som skrivs ﺡ (här som ـﺤـ ) och uttalas H och är en del av ordets rot. Den korta vokalen i som skriv som tecknet ِ under bokstaven. Bokstaven kaf som skrivs ﻙ (här som ـﻚ ) och uttalas k och är en del av ordets rot. Den korta vokalen a som skriv som tecknet َ ovanför bokstaven. Ordet skrivs därför ﺿَﺤِﻚَ och uttalas DaHika.
Arabiska skrivs från höger till vänster. Korta vokaler skrivs över eller under bokstäverna, de brukar ofta utelämnas.
Lär dig att skriva med arabiska bokstäver

Mönstret för skratta

fa3ila blir DaHika

Vi har sett att det arabiska ordet för skratta skrivs ﺿَﺤِﻚَ och uttalas DaHika. Ordet följer mönstret verb form 1. Alla arabiska ord med detta mönster har strukturen fa3ila där f, 3 och l byts ut mot ordets rotbokstäver.
Eftersom mönstret är fa3ila och ordets rotbokstäver är D, H och k, blir ordet DaHika.
Alla arabiska ord med samma mönster följer samma struktur. Om du känner till ett ords mönster och rot kan du ofta gissa dig till ordets betydelse. Lär dig mer om arabiska ordmönster

Ord med samma mönster som skratta

Böjningsformer av skratta

dåtid
nutid
han
DaHika
ﺿَﺤِﻚَ
han - dåtid
yaDHaku
ﻳَﻀﺤَﻚُ
han - nutid
hon
DaHikat
ﺿَﺤِﻜَﺖ
hon - dåtid
taDHaku
ﺗَﻀﺤَﻚُ
hon - nutid
jag
DaHiktu
ﺿَﺤِﻜﺖُ
jag - dåtid
'aDHaku
ﺃَﺿﺤَﻚُ
jag - nutid